Home Videos Exercises MCQ Q&A Quiz E-Store Services Blog Sign in Appointment Payment

HTML MCQ

Soopro Pathshala provides HTML MCQ(Multiple Choice Questions)


1. How many sizes of headers are available in HTML by default?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 6

View Answer

Answer: (d) 6



2. What is the smallest header in HTML by default?

a) h1

b) h2

c) h3

d) h6

View Answer

Answer: (d) h6



3. What are the types of lists available in HTML?

a) ordered, unordered lists

b) bulleted, numbered lists

c) named, unnamed lists

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) ordered, unordered lists



4. HTML files are saved by default with the extension?

a) .html

b) .h

c) .ht

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) .html



5. In which part of the HTML metadata is contained?

a) head tag

b) title tag

c) html tag

d) body tag

View Answer

Answer: (a) head tag



6. Which element is used to get highlighted text in HTML5?

a) u tag

b) mark tag

c) highlight tag

d) b tag

View Answer

Answer: (b) mark tag



7. Which of the following elements in HTML5 defines video or movie content?

a) video tag

b) movie tag

c) audio tag

d) media tag

View Answer

Answer: (a) video tag



8. Which of the following is not the element associated with the HTML table layout?

a) alignment

b) color

c) size

d) spanning

View Answer

Answer: (b) color



9. How to create an unordered list in HTML?

a) ul tag

b) ol tag

c) li tag

d) i tag

View Answer

Answer: (a) ul tag



10. How to create an ordered list in HTML?

a) ul tag

b) ol tag

c) li tag

d) i tag

View Answer

Answer: (b) ol tag



11. Which of the following tag is used to define options in a drop-down selection list?

a) select tag

b) list tag

c) dropdown

d) option

View Answer

Answer: (d) option tag



12. Which of the following tag is used to add rows in the table?

a) td

b) th

c) tr

d) none of the above

View Answer

Answer: (c) tr tag



13. The hr tag in HTML is used for -

a) new line

b) vertical ruler

c) new paragraph

d) horizontal ruler

View Answer

Answer: (d) horizontal ruler



14. The body tag is usually used after___

a) HTML tag

b) EM tag

c) TITLE tag

d) HEAD tag

View Answer

Answer: (d) HEAD tag



15. Choose the correct HTML tag to make a text italic.

a) i tag

b) italic tag

c) it tag

d) il tag

View Answer

Answer: (a) i tag



16. What does the br tag add to your webpage?

a) Long break

b) Paragraph break

c) Line break

d) None of the above

View Answer

Answer: (c) Line break



17. The first tag inside table tag is ______

a) head tag

b) caption tag

c) th tag

d) td tag

View Answer

Answer: (b) caption tag



18. The symbol used at the beginning of the HREF text is

a) @

b) &

c) $

d) #

View Answer

Answer: (d) #



19. What kind of list will ol tag create?

a) Numbered list

b) Bulleted list

c) unordered list

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) Numbered list



20. HTML tags are recognized by___

a) <

b) <= =>

c) < >

d) none of the above

View Answer

Answer: (c) < >



21. Choose the correct HTML tag to make a text bold

a) bd tag

b) bold tag

c) bl tag

d) b tag

View Answer

Answer: (d) b tag



22. Gif and jpg are the two main types of what?

a) animated effects

b) videos

c) images

d) none of the above

View Answer

Answer: (c) images



23. Which tag can set the background color for your page?

a) body tag

b) font tag

c) head tag

d) title tag

View Answer

Answer: (a) body tag



24. Which character is used to represent when a tag is closed in HTML?

a) #

b) !

c) /

d) \

View Answer

Answer: (c) /



25. Among the following, which is the HTML paragraph tag?

a) p tag

b) pre tag

c) hr tag

d) a tag

View Answer

Answer: (a) p tag



26. Which HTML element is sued for short quote?

a) em tag

b) abbr tag

c) q tag

d) blockquote

View Answer

Answer: (c) q tag



27. Which tag is used to create a dropdown in HTML Form?

a) input tag

b) select tag

c) text tag

d) textarea tag

View Answer

Answer: (b) select tag



28. Full form of td tag?

a) table data

b) table heading

c) table row

d) none of these

View Answer

Answer: (a) table data



29. Which tag is used to create a blank line in HTML?

a) b tag

b) br tag

c) em tag

d) a tag

View Answer

Answer: (b) br tag



30. Which works similar to b element?

a) blockquote

b) strong

c) em

d) i

View Answer

Answer: (b) strong



31. What is the current version of HTML5?

a) HTML 5

b) HTML 1.0

c) HTML 1

d) none of these

View Answer

Answer: (a) HTML 5



32. Which tag is used to insert images into your web page?

a) img

b) scr

c) im

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) img tag



33. Which of the following will not be found in the head section?

a) table tag

b) meta tag

c) title tag

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) table tag



34. What will be the added by using td tag?

a) rows

b) steps

c) cell

d) columns

View Answer

Answer: (d) columns



35. Which format usually works best for photos?

a) HTML

b) GIF

c) JPG

d) all of the above

View Answer

Answer: (c) JPG



36. Which tag is used to add columns to tables?

a) td tag

b) tr tag

c) th tag

d) colspan

View Answer

Answer: (a) td tag



37. The HTML tgs are all?

a) in lower case

b) in upper case

c) case sensitive

d) not case sensitive

View Answer

Answer: (d) not case sensitive



38. Which tag tells where a link starts?

a) a tag

b) i tag

c) body tag

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) a tag



39. What is the correct HTML tag for inserting a line break

a) break tag

b) lb tag

c) pre tag

d) br tag

View Answer

Answer: (d) br tag



40. Tags and text do not show directly on the page are placed in.

a) head tag

b) body tag

c) title tag

d) none of the above

View Answer

Answer: (a) head tag



41. To create a list using lowercase letters, use

a) <ol “a”>

b) <ol=”a”>

c) <ol letter=”a”>

d) <ol type=”a”>

View Answer

Answer: (d)



42. Where do you place the <title> tag in HTML?

a) Base

b) Head

c) Body

d) none of the above

View Answer

Answer: (b) head



43. To start a numbered list with regular numerals, use

a)

    b)

      c)

        d)

          View Answer

          Answer: (d)



          44. The symbol used at the beginning of the HREF text is

          a) @

          b) &

          c) $

          d) #

          View Answer

          Answer: (d) #



          45. The default value of BORDER attribute is

          a) 1 pixel

          b) 2 pixel

          c) 3 pixel

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) 1 pixel



          46. The most basic element of any HTML page is

          a) ASCII text

          b) text

          c) BCD text

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) ASCII text



          47. Which attribute is used to name an element uniquely?

          a) class

          b) id

          c) dot

          d) all of the above

          View Answer

          Answer: (b) id



          48. Text with tag is diplayed as

          a) list

          b) italic

          c) underline

          d) bold

          View Answer

          Answer: (d) bold



          49. Which of the following HTML attribute is used to define inline styles?

          a) style

          b) type

          c) class

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) style



          50. Which of the following HTML element is used for canvas graphics?

          a) <css></css>

          b) <paint>

          c) <canvas>

          d) <graphic>

          View Answer

          Answer: (c) <canvas>



          51. HTML contents with no content are called _____

          a) empty elements

          b) elements

          c) html elements

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) empty elements



          52. __ provides additional information about html elements

          a) attributes

          b) elements

          c) html tags

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) attributes



          53. Attributes provide _______about elements.

          a) additional information

          b) corresponding information

          c) general information

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) additioinal information



          54. Which attribute is used to uniquely identifies an element?

          a) id

          b) class

          c) css

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) id



          55. Which html attribute is used to specifies inline CSS styles?

          a) id

          b) style

          c) class

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) style



          56. Which attribute specifies the URL of a link?

          a) src

          b) style

          c) class

          d) href

          View Answer

          Answer: (d) href



          57. Which element always starts on a new line, and is usually a block of text?

          a) paragraph

          b) horizontal line

          c) vertical line

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) paragraph



          58. Which elements help to style and format the content of a webpage.

          a) HTML formatting

          b) html tag

          c) bold element

          d) italic element

          View Answer

          Answer: (a) HTML formatting



          59. Which tag is used to make text bold?

          a) b tag

          b) strong tag

          c) italic tag

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) b tag



          60. Which tag is used to define mark text?

          a) mark

          b) u

          c) i

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) mark



          61. Which target attributs Opens the document in the same window/tab as it was clicked?

          a) _self

          b) _blank

          c) _parent

          d) _top

          View Answer

          Answer: (a) _self



          62. Which target attributes Opens the document in a new window or tab

          a) _self

          b) _blank

          c) _parent

          d) _top

          View Answer

          Answer: (b) _blank



          63. Which target attributes Opens the document in the parent frame

          a) _self

          b) _blank

          c) _parent

          d) _top

          View Answer

          Answer: (c) _parent



          64. Which target attributes Opens the document in the full body of the window

          a) _self

          b) _blank

          c) _parent

          d) _top

          View Answer

          Answer: (d) _top



          65. Which option is useful for description of the image, useful for accessibility and when the image cannot be displayed.

          a) src

          b) alt

          c) width

          d) height

          View Answer

          Answer: (b) alt



          66. Which Tag Used to embed images in a webpage?

          a) <img>

          b) <src>

          c) hr

          d) br

          View Answer

          Answer: (a) img tag



          67. Which Tag Used to embed images in a webpage?

          a) <img>

          b) <src>

          c) hr

          d) br

          View Answer

          Answer: (a) img tag



          68. HTML ___ are not displayed in the browser, but they can help document your HTML source code.

          a) comments

          b) title

          c) heading

          d) paragraph

          View Answer

          Answer: (a) comments



          69. HTML ___ element defines a section that is quoted from another source. Browsers usually indent ____elements.

          a) blockquote

          b) q tag

          c) address tag

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) blockquote



          70. HTML ___ tag defines a short quotation.

          a) blockquote

          b) q tag

          c) address tag

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) q tag



          71. The HTML ____ tag defines an abbreviation or an acronym

          a) blockquote

          b) q tag

          c) address tag

          d) abbr

          View Answer

          Answer: (d) abbr



          72. The HTML ___ tag defines the contact information for the author/owner of a document or an article.

          a) blockquote

          b) q tag

          c) address tag

          d) abbr

          View Answer

          Answer: (c) address tag



          73. HTML ___ allow web developers to arrange data into rows and columns.

          a) blockquote

          b) q tag

          c) address tag

          d) table

          View Answer

          Answer: (d) table



          74. Each table cell is defined by a ___.

          a) td

          b) tr

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) td



          75. Each table row starts with a ___

          a) td

          b) tr

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (b) tr



          76. Sometimes you want your cells to be table header cells. In those cases use the ___ tag

          a) td

          b) tr

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (c) th



          77. ___ is used to make a cell span multiple columns.

          a) colspan

          b) rowspan

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) colspan



          78. ___ is used to make a cell span multiple rows..

          a) colspan

          b) rowspan

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (b) rowspan



          79. HTML ____allow web developers to group a set of related items in lists.

          a) lists

          b) rowspan

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) lists



          80. The __ element is used as a container for other HTML elements..

          a) div

          b) lists

          c) th

          d) none of the above

          View Answer

          Answer: (a) div



          81. The HTML ____ element is used to draw graphics on a web page.

          a) canvas

          b) style

          c) script

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) canvas



          82._____Allows users to select one or more options from a dropdown.

          a) select dropdownlist

          b) paragraph

          c) margin

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) select dropdownlist



          83.________Used to associate labels with form elements for better accessibility

          a) Labels

          b) Textarea

          c) inputbox

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) Labels



          84.The HTML ____ element is the most used form element.

          a) input

          b) output

          c) id

          d) style

          View Answer

          Answer: (a) input



          85.An ____ is used to collect user input

          a) html form

          b) input form

          c) input button

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) html form



          86.The _____ tag is used to include external resources, typically for stylesheets

          a) link

          b) body

          c) head

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) link



          87.____Defines the title of the webpage shown in the browsers title bar or tab.

          a) title

          b) head

          c) body

          d) none of these`

          View Answer

          Answer: (a) title



          88.The _____ element specifies the base URL and/or target for all relative URLs in a page

          a) base

          b) link

          c) style

          d) none of these`

          View Answer

          Answer: (a) base



          89.The _____ element is used to define client-side JavaScripts.

          a) script

          b) style

          c) link

          d) none of these`

          View Answer

          Answer: (a) script



          90.The ___ element defines the relationship between the current document and an external resource.

          a) link

          b) head

          c) body

          d) none of these`

          View Answer

          Answer: (a) link



          91.The _____ element defines the title of the document.

          a) title

          b) body

          c) head

          d) none of these`

          View Answer

          Answer: (a) title



          92.HTML ____ is data about the HTML document. Metadata is not displayed.

          a) metadata

          b) head

          c) title

          d) body

          View Answer

          Answer: (a) metadata



          93.The HTML ______ element is a container for the following elements: title, style,meta, link, script, and base.

          a) head

          b) body

          c) meta

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) head



          94.An inline frame ___ is a HTML element that loads another HTML page within the document..

          a) iframe

          b) html form

          c) google form

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) iframe



          95.The HTML ___ attribute is used to specify a unique id for an HTML element.

          a) class

          b) id

          c) google form

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) id



          96.The HTML __ attribute is used to specify a class for an HTML element.

          a) class

          b) id

          c) google form

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) class



          97.____Target all elements of a specific type

          a) element selectors

          b) class selectors

          c) id selectors

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) element selector



          98._____Style applied directly within HTML elements using the style attribute

          a) inline css

          b) internal css

          c) external css

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) inline css



          99.The HTML ____ attribute is used to add styles to an element, such as color, font, size, and more.

          a) style

          b) div

          c) span

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) style



          100.__is a block-level element, meaning it takes up the full width of its parent container by default, and starts on a new line.

          a) style

          b) div

          c) span

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) div



          101.____defines vector-based graphics in XML, which can be directly embedded in HTML pages.

          a) style

          b) div

          c) SVG

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) SVG



          102.The HTML ____ is a container for SVG graphics.

          a) style

          b) svg element

          c) div

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) svg element



          103.____ is rendered pixel by pixel

          a) canvas

          b) svg element

          c) div

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) canvas



          104.____ is rendered pixel by pixel

          a) canvas

          b) svg element

          c) div

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) canvas



          105. An ____ is a HTML element that loads another HTML page within the document.

          a) canvas

          b) svg element

          c) inline iframe

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) inline iframe



          106. Each table cell is defined by a __ tag..

          a) th

          b) td

          c) tr

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) td



          107. A table can have a ____ element to describe the table’s purpose or content

          a) caption

          b) td

          c) tr

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) caption



          108. The HTML ____ tag defines the contact information for the author or owner of a document or an article.

          a) caption

          b) td

          c) address

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) address



          109. ___ are also part of the code, which gives an explanation of the code.

          a) caption

          b) td

          c) comments

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) comments



          110. ___Specifies the path URL or local file path to the image file. It’s mandatory.

          a) src attribute

          b) alt attribute

          c) comments

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) src attribute



          111. A _____ always starts on a new line, and is usually a block of text.

          a) src attribute

          b) alt attribute

          c) paragraph

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) paragraph



          112. Headings are important for ___ and accessibility.

          a) SEO

          b) alt attribute

          c) paragraph

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) SEO



          113. The ____ element contains the visible page content.

          a) body

          b) alt attribute

          c) paragraph

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) body



          114. The ___ element defines a large heading.

          a) body

          b) alt attribute

          c) h1

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) h1



          115. An ____ is used to collect user input

          a) HTML form

          b) alt attribute

          c) h1

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) HTML form



          116. ____ Collects plain text

          a) Text input

          b) alt attribute

          c) h1

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) Text input



          117. The HTML ____ used to create a link.

          a) a element

          b) alt attribute

          c) h1

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (a) a element



          118. The ___ element is used to define client-side JavaScripts.

          a) a element

          b) alt attribute

          c) script

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (c) script



          119. The _____ element specifies the base URL and/or target for all relative URLs in a page..

          a) a element

          b) base

          c) script

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) base



          120. The text in the ____ element usually renders in italic.

          a) a element

          b) cite

          c) script

          d) none of these

          View Answer

          Answer: (b) cite



          121. What does HTML stand for?

          a) Hyper Text Markup Language

          b) High Text Machine Language

          c) Hyper Transfer Markup Language

          d) Hyper Tool Multi Language

          View Answer

          Answer: (a) Hyper Text Markup Language



          122. What is the correct extension of an HTML file?

          a) .ht

          b) .html

          c) .hml

          d) .xml

          View Answer

          Answer: (b) .html



          123. Which tag is used for the largest heading in HTML?

          a) <h6>

          b) <head>

          c) <h1>

          d) <heading>

          View Answer

          Answer: (c) <h1>



          124. Which tag is used to create a paragraph in HTML?

          a) <para>

          b) <p>

          c) <pg>

          d) <text>

          View Answer

          Answer: (b) <p>



          125. Which tag is used for a line break in HTML?

          a) <break>

          b) <lb>

          c) <br>

          d) <line>

          View Answer

          Answer: (c) <br>



          126. Which tag is used to insert an image in HTML?

          a) <img>

          b) <image>

          c) <pic>

          d) <src>

          View Answer

          Answer: (a) <img>



          127. Which tag is used to create a hyperlink in HTML?

          a) <link>

          b) <a>

          c) <href>

          d) <url>

          View Answer

          Answer: (b) <a>



          128. Which is the root tag of an HTML document?

          a) <body>

          b) <head>

          c) <title>

          d) <html>

          View Answer

          Answer: (d) <html>



          129. Which tag is used to define the title of a webpage?

          a) <meta>

          b) <title>

          c) <head>

          d) <body>

          View Answer

          Answer: (b) <title>



          130. Which tag is used for an ordered list in HTML?

          a) <ul>

          b) <li>

          c) <ol>

          d) <list>

          View Answer

          Answer: (c) <ol>



          131. Which tag is used for an unordered list in HTML?

          a) <ol>

          b) <ul>

          c) <li>

          d) <list>

          View Answer

          Answer: (b) <ul>



          132. Which tag is used to define a list item?

          a) <li>

          b) <list>

          c) <item>

          d) <ul>

          View Answer

          Answer: (a) <li>



          133. Which tag is used to create a table in HTML?

          a) <tb>

          b) <table>

          c) <tr>

          d) <td>

          View Answer

          Answer: (b) <table>



          134. Which tag is used to define a table row?

          a) <td>

          b) <th>

          c) <tr>

          d) <row>

          View Answer

          Answer: (c) <tr>



          135. Which tag is used to define table data in HTML?

          a) <td>

          b) <th>

          c) <tr>

          d) <data>

          View Answer

          Answer: (a) <td>



          136. What is the correct syntax for an HTML comment?

          a) //comment

          b) /* comment */

          c) <!-- comment -->

          d) # comment

          View Answer

          Answer: (c)



          137. Which attribute is used to set background color in HTML?

          a) color

          b) bgcolor

          c) background

          d) style

          View Answer

          Answer: (b) bgcolor



          138. Which tags are used to make text bold in HTML?

          a) <strong>

          b) <bold>

          c) <b>

          d) Both A and C

          View Answer

          Answer: (d) Both A and C



          139. Which tag is used to make text italic in HTML?

          a) <italic>

          b) <i>

          c) <it>

          d) <emphasis>

          View Answer

          Answer: (b) <i>



          140. Which tag is used to create a form in HTML?

          a) <input>

          b) <form>

          c) <textbox>

          d) <data>

          View Answer

          Answer: (b) <form>



          141. Which tag is used to create an input field in HTML?

          a) <field>

          b) <textbox>

          c) <input>

          d) <text>

          View Answer

          Answer: (c) <input>



          142. Which input type is used for a checkbox?

          a) text

          b) radio

          c) checkbox

          d) check

          View Answer

          Answer: (c) checkbox



          143. Which input type is used for a radio button?

          a) button

          b) radio

          c) option

          d) select

          View Answer

          Answer: (b) radio



          144. Which tag is used to create a horizontal line in HTML?

          a) <line>

          b) <hr>

          c) <br>

          d) <h1>

          View Answer

          Answer: (b) <hr>



          145. Is HTML case-sensitive?

          a) Yes

          b) No

          c) Sometimes

          d) Only in Unix

          View Answer

          Answer: (b) No



          146. In which section is the visible content of a webpage written?

          a) <head>

          b) <meta>

          c) <body>

          d) <title>

          View Answer

          Answer: (c) <body>



          147. Which tag is used to add audio in HTML?

          a) <sound>

          b) <music>

          c) <audio>

          d) <mp3>

          View Answer

          Answer: (c) <audio>



          148. Which tag is used to add video in HTML?

          a) <media>

          b) <movie>

          c) <video>

          d) <mp4>

          View Answer

          Answer: (c) <video>



          149. Which tag is used to create a dropdown list in HTML?

          a) <option>

          b) <list>

          c) <select>

          d) <dropdown>

          View Answer

          Answer: (c) <select>



          150. HTML is which type of language?

          a) Programming Language

          b) Markup Language

          c) Database Language

          d) Scripting Language

          View Answer

          Answer: (b) Markup Language



          151. Which tag is used to define the document type in HTML5?

          a) <document>

          b) <doctype>

          c) <!DOCTYPE html>

          d) <html5>

          View Answer

          Answer: (c) <!DOCTYPE html>



          152. Which HTML tag is used to create a checkbox?

          a) <check>

          b) <input type="checkbox">

          c) <checkboxl>

          d) <tick>

          View Answer

          Answer: (b) <input type="checkbox">



          153. Which attribute specifies an alternate text for an image?

          a) title

          b) src

          c) alt

          d) href

          View Answer

          Answer: (c) alt



          154. Which tag is used to create a numbered list?

          a) <ul>

          b) <ol>

          c) <li>

          d) <dl>

          View Answer

          Answer: (b) <ol>



          155. Which HTML element is used for inserting a footer?

          a) <bottom>

          b) <footer>

          c) <end>

          d) <section>

          View Answer

          Answer: (b) <footer>



          156. Which tag is used to define important text?

          a) <important>

          b) <strong>

          c) <b>

          d) <imp>

          View Answer

          Answer: (b) <strong>



          157. Which attribute is used to open a link in a new tab?

          a) new

          b) target="_blank"

          c) open

          d) href="_new"

          View Answer

          Answer: (b) target="_blank"



          158. Which tag is used to insert a background audio file in HTML5?

          a) <music>

          b) <audio>

          c) <sound>

          d) <media>

          View Answer

          Answer: (b) <audio>



          159. Which tag is used to create a dropdown option?

          a) <option>

          b) <select>

          c) <dropdown>

          d) <choice>

          View Answer

          Answer: (a) <option>



          160. Which HTML tag is used to display preformatted text?

          a) <text>

          b) <pre>

          c) <format>

          d) <code>

          View Answer

          Answer: (b) <pre>



          161. Which tag is used to insert a scrolling text in old HTML versions?

          a) <scroll>

          b) <move>

          c) <marquee>

          d) <slider>

          View Answer

          Answer: (c) <marquee>



          162. Which attribute is used to provide the URL of an image?

          a) href

          b) src

          c) alt

          d) link

          View Answer

          Answer: (b) src



          163. Which tag is used for creating a text area in HTML?

          a) <textbox>

          b) <input>

          c) <textarea>

          d) <text>

          View Answer

          Answer: (c) <textarea>



          164. Which tag is used to define metadata in HTML?

          a) <meta>

          b) <data>

          c) <head>

          d) <info>

          View Answer

          Answer: (a) <meta>



          165. Which tag is used to define navigation links?

          a) <navigate>

          b) <nav>

          c) <links>

          d) <menu>

          View Answer

          Answer: (b) <nav>



          166. Which input type is used to hide entered characters?

          a) <text>

          b) <hidden>

          c) <password>

          d) <secure>

          View Answer

          Answer: (c) <password>



          167. Which tag is used to define a table header cell?

          a) <td>

          b) <th>

          c) <tr>

          d) <thead>

          View Answer

          Answer: (b) <th>



          168. Which HTML tag is used to insert JavaScript code?

          a) <JavaScript>

          b) <js>

          c) <script>

          d) <code>

          View Answer

          Answer: (c) <script>



          169. Which tag is used to define a division or section in HTML?

          a) <section>

          b) <div>

          c) <group>

          d) <span>

          View Answer

          Answer: (b) <div>



          170. Which attribute is used to uniquely identify an HTML element?

          a) class

          b) name

          c) id

          d) type

          View Answer

          Answer: (c) id



          171. Which tag is used to create a clickable button?

          a) <btn>

          b) <click>

          c) <button>

          d) <input>

          View Answer

          Answer: (c) <button>



          172. Which HTML element is used for the largest text heading?

          a) <heading>

          b) <h6>

          c) <head>

          d) <h1>

          View Answer

          Answer: (d) <h1>



          173. Which tag is used to underline text in HTML?

          a) <underline>

          b) <u>

          c) <ul>

          d) <und>

          View Answer

          Answer: (b) <u>



          174. Which HTML tag is used to create a line across the page?

          a) <line>

          b) <hr>

          c) <br>

          d) <border>

          View Answer

          Answer: (b) <hr>



          175. Which tag is used to group form elements together?

          a) <group>

          b) <fieldset>

          c) <formgroup>

          d) <legend>

          View Answer

          Answer: (b) <fieldset>



          176. Which tag is used to define a caption for a table?

          a) <title>

          b) <caption>

          c) <head>

          d) <label>

          View Answer

          Answer: (b) <caption>



          177. Which HTML element is used for inline styling?

          a) class

          b) styles

          c) style

          d) font

          View Answer

          Answer: (c) style



          178. Which HTML tag is used to display computer code?

          a) <code>

          b) <pre>

          c) <program>

          d) <codetext>

          View Answer

          Answer: (a) <code>



          179. Which HTML tag is used to define emphasized text?

          a) <em>

          b) <italic>

          c) <strong>

          d) <highlight>

          View Answer

          Answer: (a) <em>



          180. Which HTML tag is used to define the body section of a webpage?

          a) <main>

          b) <section>

          c) <body>

          d) <content>

          View Answer

          Answer: (c) <body>



          181. Which HTML tag is used to create a hyperlink?

          a) <link>

          b) <a>

          c) <href>

          d) <url>

          View Answer

          Answer: (b) <a>



          182. Which attribute is used with the <a> tag to specify the link address?

          a) <src>

          b) <href>

          c) <link>

          d) <url>

          View Answer

          Answer: (b) <href>



          183. Which tag is used to insert an image in HTML?

          a) <picture>

          b) <img>

          c) <src>

          d) <image>

          View Answer

          Answer: (b) <img>



          184. Which HTML element is used to define the main content of a document?

          a) <main>

          b) <content>

          c) <section>

          d) <body>

          View Answer

          Answer: (a) <main>



          185. Which tag is used to create a form label in HTML?

          a) <caption>

          b) <label>

          c) <formlabel>

          d) <text>

          View Answer

          Answer: (b) <label>



          186. Which input type allows users to select a file?

          a) text

          b) upload

          c) file

          d) document

          View Answer

          Answer: (c) file



          187. Which HTML tag is used to create a dropdown menu?

          a) <dropdown>

          b) <option>

          c) <select>

          d) <menu>

          View Answer

          Answer: (c) <select>



          188. Which tag is used to define a row in a table?

          a) <th>

          b) <td>

          c) <tr>

          d) <table>

          View Answer

          Answer: (c) <tr>



          189. Which HTML attribute specifies that an input field must be filled out?

          a) validate

          b) required

          c) mandatory

          d) needed

          View Answer

          Answer: (b) required



          190. Which tag is used to display a short quotation?

          a) <quote>

          b) <blockquote>

          c) <q>

          d) <quotation>

          View Answer

          Answer: (c) <q>



          191. Which HTML element is used for playing video files?

          a) <media>

          b) <movie>

          c) <video>

          d) <play>

          View Answer

          Answer: (c) <video>



          192. Which HTML tag is used to create a numbered list item?

          a) <li>

          b) <ol>

          c) <ul>

          d) <list>

          View Answer

          Answer: (a) <li>



          193. Which HTML element defines the header of a document or section?

          a) <top>

          b) <header>

          c) <head>

          d) <heading>

          View Answer

          Answer: (b) <header>



          194. Which attribute is used to merge table cells horizontally?

          a) rowsapn

          b) colspan

          c) merge

          d) span

          View Answer

          Answer: (b) colspan



          195. Which attribute is used to merge table cells vertically?

          a) rowsapn

          b) colspan

          c) merge

          d) align

          View Answer

          Answer: (a) rowspan



          196. Which tag is used to define a list description in HTML?

          a) <dl>

          b) <ol>

          c) <ul>

          d) <li>

          View Answer

          Answer: (a) <dl>



          197. Which HTML tag is used for inserting comments?

          a) //comment

          b) /*comment*/

          c) <!--comment-->

          d) #comment

          View Answer

          Answer: (c) <!--comment-->



          198. Which HTML element is used to highlight text?

          a) <mark>

          b) <highlight>

          c) <strong>

          d) <focus>

          View Answer

          Answer: (a) <mark>



          199. Which HTML tag is used to display superscript text?

          a) <super>

          b) <sup>

          c) <top>

          d) <script>

          View Answer

          Answer: (b) <sup>



          200. Which HTML tag is used to display subscript text?

          a) <sub>

          b) <small>

          c) <bottom>

          d) <under>

          View Answer

          Answer: (a) <sub>



          201. Which tag is used to define a section in HTML5?

          a) <group>

          b) <section>

          c) <div>

          d) <part>

          View Answer

          Answer: (b) <section>



          202. Which HTML element is used to display progress of a task?

          a) <meter>

          b) <progress>

          c) <loading>

          d) <status>

          View Answer

          Answer: (b) <progress>



          203. Which HTML tag is used to define keyboard input?

          a) <input>

          b) <keyboard>

          c) <kbd>

          d) <key>

          View Answer

          Answer: (c) <kbd>



          204. Which HTML tag is used to define deleted text?

          a) <remove>

          b) <del>

          c) <delete>

          d) <cut>

          View Answer

          Answer: (b) <del>



          205. Which tag is used to define inserted text?

          a) <insert>

          b) <ins>

          c) <add>

          d) <new>

          View Answer

          Answer: (b) <ins>



          206. Which attribute specifies an inline CSS style?

          a) font

          b) class

          c) style

          d) css

          View Answer

          Answer: (c) style



          207. Which HTML tag is used to define a footer for a document?

          a) <bottom>

          b) <footer>

          c) <end>

          d) <last>

          View Answer

          Answer: (b) <footer>



          208. Which HTML element is used to define navigation links?

          a) <navigate>

          b) <navigation>

          c) <nav>

          d) <menu>

          View Answer

          Answer: (c) <nav>



          209. Which tag is used to define an article in HTML5?

          a) <article>

          b) <post>

          c) <content>

          d) <story>

          View Answer

          Answer: (a) <article>



          210. Which HTML tag is used to create a clickable image link?

          a) <img href="">

          b) <a><img></a>

          c) <link image="">

          d) <picture link="">

          View Answer

          Answer: (b) <a><img></a>



          211. Which HTML tag is used to define an abbreviation?

          a) <abbr>

          b) <short>

          c) <acronym>

          d) <small>

          View Answer

          Answer: (a) <abbr>



          212. Which tag is used to define a keyboard shortcut?

          a) <kbd>

          b) <key>

          c) <shortcut>

          d) <input>

          View Answer

          Answer: (a) <kbd>



          213. Which HTML tag is used to display sample output?

          a) <output>

          b) <samp>

          c) <code>

          d) <result>

          View Answer

          Answer: (b) <samp>



          214. Which HTML tag is used to define a variable?

          a) <var>

          b) <variable>

          c) <v>

          d) <code>

          View Answer

          Answer: (a) <var>



          215. Which tag is used to display computer code?

          a) <program>

          b) <code>

          c) <computer>

          d) <script>

          View Answer

          Answer: (b) <code>



          216. Which HTML tag is used to define the base URL for all relative URLs?

          a) <url>

          b) <base>

          c) <link>

          d) <meta>

          View Answer

          Answer: (b) <base>



          217. Which HTML element is used to embed external content?

          a) <embed>

          b) <insert>

          c) <plugin>

          d) <object>

          View Answer

          Answer: (a) <embed>



          218. Which tag is used to embed PDF files in HTML?

          a) <embed>

          b) <pdf>

          c) <document>

          d) <file>

          View Answer

          Answer: (a) <embed>



          219. Which input type is used to select a color?

          a) pallete

          b) color

          c) rgb

          d) paint

          View Answer

          Answer: (b) color



          220. Which input type is used to select a month?

          a) month

          b) calendar

          c) date

          d) yearmonth

          View Answer

          Answer: (a) month



          221. Which input type is used to select a week?

          a) calendar

          b) week

          c) weekday

          d) schedule

          View Answer

          Answer: (b) week



          222. Which input type is used to select time?

          a) timer

          b) clock

          c) time

          d) datetime

          View Answer

          Answer: (c) time



          223. Which input type is used to select both date and time?

          a) datetime-local

          b) datetime

          c) calendar

          d) localtime

          View Answer

          Answer: (a) datetime-local



          224. Which input type is used to enter a number?

          a) numeric

          b) digit

          c) number

          d) integer

          View Answer

          Answer: (c) number



          225. Which input type creates a slider?

          a) slider

          b) scroll

          c) range

          d) level

          View Answer

          Answer: (c) range



          226. Which input type hides the input field?

          a) secret

          b) hidden

          c) invisible

          d) private

          View Answer

          Answer: (b) hidden



          227. Which HTML attribute specifies placeholder text?

          a) secret

          b) placeholder

          c) invisible

          d) private

          View Answer

          Answer: (b) placeholder



          228. Which attribute specifies the default value of an input?

          a) default

          b) value

          c) initial

          d) text

          View Answer

          Answer: (b) value



          229. Which attribute disables an input field?

          a) readonly

          b) disabled

          c) inactive

          d) stop

          View Answer

          Answer: (b) disabled



          230. Which attribute makes an input field read-only?

          a) readonly

          b) disabled

          c) fixed

          d) lock

          View Answer

          Answer: (a) readonly



          231. Which attribute allows multiple file selection?

          a) files

          b) multiple

          c) many

          d) select all

          View Answer

          Answer: (b) multiple



          232. Which HTML attribute specifies the maximum value?

          a) highest

          b) max

          c) maximum

          d) top

          View Answer

          Answer: (b) max



          233. Which HTML attribute specifies the minimum value?

          a) highest

          b) min

          c) maximum

          d) top

          View Answer

          Answer: (b) min



          234. Which HTML tag is used to group related options in a dropdown?

          a) <group>

          b) <optiongroup>

          c) <optgoup>

          d) <options>

          View Answer

          Answer: (c) <optgroup>



          235. Which tag defines an option in a dropdown list?

          a) <choice>

          b) <option>

          c) <item>

          d) <select>

          View Answer

          Answer: (b) <option>



          236. Which HTML tag is used to create a datalist?

          a) <datalist>

          b) <list>

          c) <data>

          d) <dataset>

          View Answer

          Answer: (a) <datalist>



          237. Which attribute connects an input with a datalist?

          a) data

          b) list

          c) connect

          d) option

          View Answer

          Answer: (b) list



          238. Which HTML element is used for client-side image maps?

          a) <map>

          b) <imagemap>

          c) <area>

          d) <location>

          View Answer

          Answer: (a) <map>



          239. Which tag defines a clickable area inside an image map?

          a) <click>

          b) <shape>

          c) <area>

          d) <maparea>

          View Answer

          Answer: (c) <area>



          240. Which HTML attribute specifies the shape of an image map area?

          a) form

          b) shape

          c) type

          d) style

          View Answer

          Answer: (b) shape



          241. Which HTML tag is used to define navigation?

          a) <nav>

          b) <menu>

          c) <navigate>

          d) <links>

          View Answer

          Answer: (a) <nav>



          242. Which HTML5 element represents independent content?

          a) <article>

          b) <section>

          c) <div>

          d) <content>

          View Answer

          Answer: (a) <article>



          243. Which HTML5 element represents a thematic grouping?

          a) <section>

          b) <article>

          c) <main>

          d) <body>

          View Answer

          Answer: (a) <section>



          244. Which HTML5 element represents the dominant content?

          a) <content>

          b) <main>

          c) <section>

          d) <article>

          View Answer

          Answer: (b) <main>



          245. Which tag defines complementary content?

          a) <sidebar>

          b) <aside>

          c) <extra>

          d) <support>

          View Answer

          Answer: (b) <aside>



          246. Which HTML tag defines highlighted text?

          a) <mark>

          b) <highlight>

          c) <strong>

          d) <focus>

          View Answer

          Answer: (a) <mark>



          247. Which HTML tag defines small text?

          a) <tiny>

          b) <small>

          c) <mini>

          d) <little>

          View Answer

          Answer: (b) <small>



          248. Which HTML tag represents deleted text?

          a) <remove>

          b) <del>

          c) <delete>

          d) <cut>

          View Answer

          Answer: (b) <del>



          249. Which HTML tag represents inserted text?

          a) <insert>

          b) <ins>

          c) <add>

          d) <new>

          View Answer

          Answer: (b) <ins>



          250. Which tag is used for superscript text?

          a) <super>

          b) <sup>

          c) <top>

          d) <up>

          View Answer

          Answer: (b) <sup>



          251. Which tag is used for subscript text?

          a) <sup>

          b) <sub>

          c) <top>

          d) <up>

          View Answer

          Answer: (b) <sub>



          252. Which HTML tag defines a citation?

          a) <quote>

          b) <cite>

          c) <reference>

          d) <author>

          View Answer

          Answer: (b) <cite>



          253. Which HTML tag is used for a long quotation?

          a) <quote>

          b) <blockquote>

          c) <q>

          d) <longquote>

          View Answer

          Answer: (b) <blockquote>



          254. Which HTML tag defines a line break opportunity?

          a) <break>

          b) <wbr>

          c) <br>

          d) <space>

          View Answer

          Answer: (b) <wbr>



          255. Which HTML tag creates a thematic break?

          a) <line>

          b) <hr>

          c) <break>

          d) <separator>

          View Answer

          Answer: (b) <hr>



          256. Which HTML attribute specifies inline CSS?

          a) css

          b) class

          c) style

          d) design

          View Answer

          Answer: (c) style



          257. Which HTML tag is used to define metadata?

          a) <meta>

          b) <info>

          c) <data>

          d) <head>

          View Answer

          Answer: (c) <meta>



          258. Which tag is used to link an external CSS file?

          a) <style>

          b) <css>

          c) <link>

          d) <script>

          View Answer

          Answer: (c) <link>



          259. Which HTML tag is used to include JavaScript?

          a) <js>

          b) <JavaScript>

          c) <script>

          d) <code>

          View Answer

          Answer: (c) <script>



          260. Which attribute specifies the language of the document?

          a) language

          b) lang

          c) locale

          d) code

          View Answer

          Answer: (b) lang



          261. Which HTML attribute specifies a unique element identifier?

          a) class

          b) id

          c) name

          d) key

          View Answer

          Answer: (b) id



          262. Which attribute is used to assign one or more CSS classes?

          a) css

          b) class

          c) style

          d) group

          View Answer

          Answer: (b) class



          263. Which HTML element is used to create a button?

          a) <btn>

          b) <button>

          c) <click>

          d) <push>

          View Answer

          Answer: (b) <button>



          264. Which input type submits a form?

          a) submit

          b) send

          c) upload

          d) finish

          View Answer

          Answer: (a) submit



          265. Which input type resets all form fields?

          a) refresh

          b) clear

          c) reset

          d) restart

          View Answer

          Answer: (c) reset



          266. Which input type creates a clickable button?

          a) click

          b) button

          c) push

          d) submit

          View Answer

          Answer: (b) button



          267. Which HTML attribute specifies where to send form data?

          a) href

          b) action

          c) target

          d) method

          View Answer

          Answer: (b) action



          268. Which form method sends data in the URL?

          a) post

          b) get

          c) send

          d) url

          View Answer

          Answer: (b) get



          269. Which form method sends data securely in the request body?

          a) post

          b) get

          c) link

          d) url

          View Answer

          Answer: (b) post



          270. Which HTML version introduced semantic elements like <header>, <footer>, and <article>?

          a) HTMl 3.2

          b) HTML 4.01

          c) XHTMLk

          d) HTML5

          View Answer

          Answer: (d) HTML5



          271. Which HTML tag is used to define emphasized text?

          a) <strong>

          b) <em>

          c) <italic>

          d) <i>

          View Answer

          Answer: (b) <em>



          272. Which HTML tag is used to define important text?

          a) <important>

          b) <b>

          c) <strong>

          d) <bold>

          View Answer

          Answer: (c) <strong>



          273. Which HTML tag is used to make text bold without adding importance?

          a) <strong>

          b) <b>

          c) <bold>

          d) <mark>

          View Answer

          Answer: (b) <b>



          274. Which HTML tag is used to italicize text without emphasizing it?

          a) <italic>

          b) <em>

          c) <i>

          d) <it>

          View Answer

          Answer: (c) <i>



          275. Which HTML tag is used to define a definition list?

          a) <dl>

          b) <ol>

          c) <ul>

          d) <list>

          View Answer

          Answer: (a) <dl>



          276. Which tag is used to define a term in a definition list?

          a) <dd>

          b) <dt>

          c) <li>

          d) <term>

          View Answer

          Answer: (b) <dt>



          277. Which tag is used to define the description of a term?

          a) <dt>

          b) <dd>

          c) <desc>

          d) <description>

          View Answer

          Answer: (b) <dd>



          278. Which HTML tag is used to group inline elements?

          a) <div>

          b) <span>

          c) <section>

          d) <group>

          View Answer

          Answer: (b) <span>



          279. Which HTML tag is commonly used to group block-level elements?

          a) <span>

          b) <div>

          c) <group>

          d) <container>

          View Answer

          Answer: (b) <div>



          280. Which HTML attribute specifies an element's CSS class?

          a) id

          b) class

          c) style

          d) name

          View Answer

          Answer: (b) class



          281. Which HTML attribute specifies a unique identifier for an element?

          a) class

          b) id

          c) name

          d) value

          View Answer

          Answer: (b) id



          282. Which HTML attribute specifies inline CSS?

          a) css

          b) class

          c) style

          d) design

          View Answer

          Answer: (c) style



          283. Which HTML element contains all visible webpage content?

          a) <head>

          b) <html>

          c) <body>

          d) <main>

          View Answer

          Answer: (c) <body>



          284. Which HTML tag defines the title displayed in the browser tab?

          a) <head>

          b) <meta>

          c) <title>

          d) <caption>

          View Answer

          Answer: (c) <title>



          285. Which HTML tag contains metadata about the document?

          a) <body>

          b) <head>

          c) <footer>

          d) <section>

          View Answer

          Answer: (b) <head>



          286. Which HTML tag is used to display a favicon?

          a) <icon>

          b) <link>

          c) <favicon>

          d) <img>

          View Answer

          Answer: (b) <link>



          287. Which attribute specifies the destination URL of a hyperlink?

          a) <src>

          b) <href>

          c) <target>

          d) <action>

          View Answer

          Answer: (b) <href>



          288. Which attribute specifies where to open the linked document?

          a) <location>

          b) <open>

          c) <target>

          d) <href>

          View Answer

          Answer: (c) <target>



          289. Which value of the target attribute opens a link in the same tab?

          a) _blank

          b) _parent

          c) _self

          d) _top

          View Answer

          Answer: (c) _self



          290. Which value of the target attribute opens a link in a new browser tab or window?

          a) _self

          b) _parent

          c) _top

          d) _blank

          View Answer

          Answer: (d) _blank



          291. Which HTML attribute provides alternative text for an image?

          a) title

          b) src

          c) alt

          d) href

          View Answer

          Answer: (c) alt



          292. Which HTML attribute specifies the path of an image?

          a) src

          b) href

          c) alt

          d) path

          View Answer

          Answer: (a) src



          293. Which HTML tag is used to define the document's main heading?

          a) <h6>

          b) <h3>

          c) <h1>

          d) <heading>

          View Answer

          Answer: (c) <h1>



          294. Which HTML heading tag represents the smallest heading?

          a) <h1>

          b) <h5>

          c) <h6>

          d) <small>

          View Answer

          Answer: (c) <h6>



          295. Which HTML tag is used to create a multiline text input?

          a) <input>

          b) <textbox>

          c) <textarea>

          d) <text>

          View Answer

          Answer: (c) <textarea>



          296. Which HTML tag is used to create a dropdown list?

          a) <dropdown>

          b) <option>

          c) <select>

          d) <menu>

          View Answer

          Answer: (c) <select>



          297. Which HTML tag is used to define an option inside a dropdown list?

          a) <item>

          b) <choice>

          c) <option>

          d) <select>

          View Answer

          Answer: (c) <option>



          298. Which HTML attribute specifies that an input field cannot be left empty?

          a) readonly

          b) disabled

          c) required

          d) validate

          View Answer

          Answer: (c) required



          299. Which HTML tag is used to create a horizontal rule?

          a) <line>

          b) <hr>

          c) <br>

          d) <rule>

          View Answer

          Answer: (b) <hr>



          300. HTML is primarily used for:

          a) Database management

          b) creating the structure of web pages

          c) server side programming

          d) operating system developement

          View Answer

          Answer: (b) creating the structure of web pages