Home Videos Exercises MCQ Q&A Quiz Services Sign in

Basic of Computer MCQ

Soopro Pathshala provides Basic of Computer MCQ(Multiple Choice Questions)


1. Who is the father of computers?

a) James Gosling

b) Charles Babbage

c) Dennis Ritchie

d) Bjarne Stroustrup

View Answer

Answer: (b) Charles Babbage



2. What is the full form of CPU

a) Computer processing unit

b) Computer principle unit

c) Central processing unit

d) Control processing unit

View Answer

Answer: (c) Central processing unit



3. Which of the following is an output device?

a) keyboard

b) mouse

c) light pen

d) vdu

View Answer

Answer: (d) vdu



4. Which of the following computer language is written in binary codes only?

a) PASCAL

b) MACHINE LANGUAGE

c) C

d) C#

View Answer

Answer: (b) MACHINE LANGUAGQE



5. Which of the follwoing is the brain of the computer?

a) Central Processing Unit

b) Memory

c) Arithmetic and Logic Unit

d) Control Unit

View Answer

Answer: (a) Central Processing Unit



6. Which of the following is an input device?

a) Plotter

b) Printer

c) VDU

d) Mouse

View Answer

Answer: (d) Mouse



7. Which of the following is the extension of notepad?

a) .TXT

b) .XLS

c) .PPT

d) .BMP

View Answer

Answer: (a) .TXT



8. Which one of the following is not input device?

a) Keyboard

b) Mouse

c) Speaker

d) Scanner

View Answer

Answer: (c) Speaker



9. A list of various coded instructions is known as

a) Flowchart

b) Utility Programs

c) Algorithm

d) Computer program

View Answer

Answer: (d) computer program



10. ALU stands for

a) Arithmetic Logic Unit

b) Application Logic Unit

c) Array Logic Unit

d) None of above

View Answer

Answer: (a) Arithmetic Logic Unit